ISSN 1336-6491 | Online: 1824 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26669
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (16063)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10606)

Kosovo - Diskusné fórum - Moto turistika

Chystáte sa na nejakú cestu, alebo len hľadáte radu ako a kam vycestovať ?

Značky: Cestopis, Tip, Mapa, GPS, Batožina, Plánované, Skúsenosti.

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuKosovo - Diskusné fórum - Moto turistika

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

Značky: Tip, Plánované, Skúsenosti.

| 1 2 | Nasledujúce

06.11.2012 15:15

Re: Kosovo

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

len si to naplanuj tak, aby si nespal na divoko v albansku blizko kosovskych hranic...
V albansku sme stretli cechov, ktory tam taborili autom. Rozpravali nam prihodu ako k nim prisiel ujo, obtiahol samopal, davka do zeme, dal ich vystupit dalej od auta a z auta si pobral, co sa mu pacilo, gps, kameru, nejaky mobil... Oni boli radi, ze sa im nic nestalo.


06.11.2012 13:25

Re: Kosovo

len oznam - bez komentára


06.11.2012 13:11

Re: Kosovo

PetoDL
 Turista 

Ikona

a?


06.11.2012 12:56

Re: Kosovo

Kosovo je v rukách organizovaného zločinu a Uroševac je považovaný za najväčšie centrum obchodu s drogami na Balkáne, píše najnovšie číslo nemeckého časopisu Der Spiegel.

Odvoláva sa pritom na výpoveď nemeckého policajta, ktorý v službe v Kosove strávil desať rokov. "Misia (Európskej únie) EULEX v Kosove neuspela, a stála viac ako miliardu eur," sprostredkoval týždenník jeho slová.

Vytvorenie právneho štátu v Kosove je najväčší a najdrahší program pomoci v histórii EÚ, citoval dnes srbský server Vesti online z článku v Spiegli.

"Misia EULEX s približne 2500 členmi funguje od roku 2008. Stála podľa jednej správy revízora Európskeho dvoru audítorov vyše miliardu eur, a nepriniesla úspech. Rozmery organizovaného zločinu a korupcie zostali rozsiahle, justícia zostala neúčinná a pod vplyvom politiky," zdôraznil Der Spiegel.

Jeden nemecký policajt, ktorý je už niekoľko rokov dobre oboznámený so situáciou v Kosove, to podľa magazínu potvrdil vlastnou skúsenosťou. Policajt vo svojej výpovedi uvádza, že v Kosove sa nachádza už desať rokov a za ten čas sa nedosiahlo fakticky nič. Najväčšie sklamanie pociťuje v súvislosti s políciou, cituje Der Spiegel.

Kosovskí policajti napriek viacročnému intenzívnemu výcviku podľa nemeckého policajta viac uprednostňujú prácu súvisiacu s radarovými kontrolami než boj proti kriminalite - je totiž pohodlnejšia a nevyžaduje pohyb.

Ako dodal, k veľkým zločincom sa aj tak nedá dostať: bránia tomu totiž tradičné klanové štruktúry a staré väzby na niekdajšiu Kosovskú oslobodzovaciu armádu (UCK), z radov ktorých pochádza množstvo kosovských policajtov.

"Od nich sa nemôže očakávať, aby viedli vyšetrovanie proti svojim bývalým veliteľom, ktorí sa obohatili prostredníctvom obchodu s drogami. Tie siete chráni hradba mlčania, ktorú my policajti nedokážeme prelomiť. V podstate my ani zďaleka nevieme, čo všetko sa tu deje," citoval Spiegel.

"Jasné je len jedno: Kosovo sa nachádza v rukách organizovaného zločinu. Treba sa pozrieť, koľko je tu nových čerpacích staníc a obchodných centier, kde nikto nič nekupuje. Je tu podozrenie, že slúžia predovšetkým na pranie špinavých peňazí," dodal podľa Spiegla nemecký policajt.

"Nikto so zodpovedných z EULEX-u však Bruselu nehlási pravdu. Posielajú prikrášlené výpovede, čo možno aj musia, aby si udržali svoju prácu v zahraničnej misii. Kosovu to však nepomôže," uzavrel Der Spiegel.


05.11.2012 16:40

Re: Kosovo

Bajker
 Edvenčr 

Ikona

Jezisi sorry, samozrejme Montenegro (Cierna Hora). Isli sme do Durmitora.
Uz myslim popredu :-)


05.11.2012 16:38

Re: Kosovo

PetoDL
 Turista 

Ikona

palo: z kosova priamo do BiH? ( lebo vyzerá, že tak si to myslel ) to asi nie ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil PetoDL (05.11.2012 16:39)


05.11.2012 14:57

Re: Kosovo

Bajker
 Edvenčr 

Ikona

Awia ma pravdu,
zelenu kartu neuznavaju, tak sa plati na hranici poistka. Najmensia bola tusim mesacna za 12€ ak sa nepletiem (uz si nepamatam presne)

Menton: ano cez BiH sme vychadzali


05.11.2012 10:43

Re: Kosovo

Menton
 Skútrista 

Ikona

Bajker: z Kosova si vychadzal cez BiH ? :-O

plechovkar: zelena karta plati pre cely Balkan okrem Kosova... pozri si bod 8. uzemna platnost... www.cobx.org/system_map/


05.11.2012 10:14

Re: Kosovo

s tou zelenou kartou hrabe celému Balkánu [zle] [zle] [zle]

pre vozidlá zo štátov EU je to zbytočná buzerácia


05.11.2012 9:41

Re: Kosovo

Tomáš Hajduch - Awia
Darca Krvi  Edvenčr 
Správca
Ikona

V Kosove je vraj problém, neuznajú ti zelenú kartu, keďže slovensko Kosovo ani neuznalo. To je v princípe jedno podstatné je či je kosovo na zelenej karte uvedené. Ak nie budeš musieť platiť poistku a to sa ti neoplatí ak chceš tranzit.

Ja som prešiel ale bolo to dávno. Tohto roku na jeseň som tam stretol cyklistov so sprievodnou dodávkou a oni neprešli, resp nadávali že museli tú poistku zaplatiť. Tak by som si to overil.


04.11.2012 22:20

Re: Kosovo

Bajker
 Edvenčr 

Ikona

Zdravim Ta Mato,
toto leto sme presli Kosovo a prechadzali sme hranicami cez Albansko a vychadzali cez BiH.
Urcite neodporucam prechod SRB-Kosovo. V case ked sme tam boli my, tak bezali v spravach ako blokovai hranice. Je tam stale nepokoj.

Mimochodom kazdy druhy Srb vie, ze Slovensko neuznalo Kosovo. Mali sme obavi ako nas zoberu na Albansko-Kosovskych hraniciach ale vsetko v pohode. Albansky kosovcania su zasa neznali a nevedia o tom. Stale tvrdim, ze slovenskou vlajkou by som tam neprovokoval (je podobna Srbskej). Mimochodom priprav sa ze juh Kosova ti vyrazi dych. Nie nadarmo tomu Albanci hovoria "Albanske Svajciarsko". Vsetko sa tam stavia, vystavali uplne novu dialnicu a vacsina miest je upravena. Je tam aj draho na Albanske pomery.


04.11.2012 20:10

Re: Kosovo

PetoDL
 Turista 

Ikona

1.) bez problému [dobre] ( ten by zrejme nastal až keby si šiel z kosova do srbska v prípade, že si do kosova vošiel z inej krajiny ako srbska ) ... neskúšali sme, ale takto nám to bolo pred týždňom povedané v albánsku, keď sme tiež nad prechodom do srbska cez kosovo premýšľali ...
2.)môj názor: po bosnianskej strane ( aj keď po opačnej som šiel iba raz ) :-~


04.11.2012 19:26

Kosovo

mato71
 Edvenčr 

Ikona

zdravim cestovatelia,
buduce leto zvazujem opät balkan,mam na vas dve otazky:

1/ mam mozno v plane tranzit aj cez Kosovo,nie sice velky ale predsa,ako to je teraz s touto krajinou? viem ze SR zatial Kosovo neuznala ako samostatny stat,chcem vojst do tejto krajiny z Ciernej Hory a opustit ju prechodom do Albanska

2/ v Bosne chcem od Zvornika ist udolim rieky DRINY az do narodneho parku TARA,z ktorej starany je to udolie krajsie? z Bosny alebo Srbska?


| 1 2 | Nasledujúce


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.