ISSN 1336-6491 | Online: 1669 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26650
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (16052)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10598)

Oplati sa GPS? - Diskusné fórum - Moto turistika

Chystáte sa na nejakú cestu, alebo len hľadáte radu ako a kam vycestovať ?

Značky: Cestopis, Tip, Mapa, GPS, Batožina, Plánované, Skúsenosti.

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuOplati sa GPS? - Diskusné fórum - Moto turistika

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 

Značky: GPS, Skúsenosti.

| 1 2 3 4 |

30.12.2011 12:57

Re: Oplati sa GPS?

zooo
 Edvenčr 

Ikona

mizero: este si zabudol na komfort pri ovladani v rukaviciach, citatelnost na slnku, navigacia po prejdenej stope, nahravanie trasy, planovanie v PC s naslednym ulozenim do navigacie, topo mapy, aktualizacie a este by sa toho naslo.
Pre porovnanie GPS Krokodil vs tel. SE. Krokodil chytil signal a nasiel poziciu za radovo sekundy. SE ani po 20 minutach (tolko mi trva cesta peso do prace) poziciu nenasiel a to mal tusim aj a-gps.


30.12.2011 12:16

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Mizero: ak by sme isli hlbsie do technickych parametrov, tak rozdiel je hlavne v pouzitom GPS chipset, pocte kanalov, kvalite anteny. Smartphons robia vsetko, ale nic poriadne, takze pouzivaju jednoduche cipy a maly pocet kanalov (satelitov), preto su pomalsie a nepresnejsie ako origo navigacie (napr. N95 ma len 12 kanalov, ale jednoucelovy Nokia GPS prijimac ma kvalitnejsi cip a 20 kanalov).
Este si zabudol na moznost lacne GPS zariadenie z Ciny a origo mapy a SW so zarukou update kupene u nas. Cena od cca 100 eur... ;-)


30.12.2011 11:55

Re: Oplati sa GPS?

[dobre] Asi tak.. Tak aby som to zrhnul:
- ak mate smartphone a :
- GPS potrebujete vynimocne, tak vam staci google maps s ich navigaciou (v podstate zdarma, len nejake drobne za datovy prenos)
- idete na jednu velku cestu, kde potrebujete normalnu navigaciu, tak napr. Sygic ponuka (myslim) mesiac zdarma komplet navigaciu
- chcete navigaciu (ale zadarmo), tak "ukradnite" ktoru chcete :-) (nieee, nenavadzam na trestny cin, to sa len zda :-) )
- chcete navigaciu, tak si kupte, stoja od 30€ asi do 70€ a mate ciste svedomie

- ak nemate smartphone tak:
- kupte si lacne GPS z ciny pricom to budete mat s vedomim nie prilis cisteho SW (oni isto nemaju zakupene licencie :-))) - cena od 40€ do 100€ (podla velkosti)
- kupte si lacne GPS z inzeratu (co je vlastne to iste ako z ciny, len trochu drahsie a budete tam mat aj aktualne mapy). Ceny od 60€ do 140€
- kupte si pouzivane offic. GPS zariadenie - mate istotu originality, ceny asi od 150€ do 400€
- kupte si nove GPS zariadenie - istota originality a zaruky, ceny od 300€

Zabudol som na nieco?


30.12.2011 11:41

Re: Oplati sa GPS?

KINGSTON,
k tomu vypadávaniu signálu GPS u N95:
Aj mne to robilo.
Až dovtedy, kým mi neporadil skúsenejší majiteľ, že klávesnicu musím mať vysunutú aspoň o 5mm.
Odvtedy to funguje na 100%.
Mapy mám len OVI. Ale na to moje motanie okolo komína to stačí.
Na 100% nás to previedlo cez Istanbul.
Ale cez Kišinev len na 99%.
Z jednej ulice tam urobili 1-smerku a...okamžite však prepočítal novú trasu
a doviedol nás až do Cricova(y?).
Už som však zodral jedno púzdro s držiakom Celly.
Včera som objednal nové - Givi.
Tak uvidíme, koľko toho ešte vydrží :-(


30.12.2011 11:38

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Mizero: v pohode, normalne diskutujeme. ;-)
Ale vacsina ludi nema smartphone pozadovanych parametrov zadarmo a nekradne SW. Lebo iPhone stoji od 600 eur, HTC asi polovicu, ale plus SW a si na cene origo moto GPS Zumo. Spomenuty krokodil stoji este menej a barkov tiez. Komfort navigacie v telefone a origo je na moto v rukaviciach neporovnatelny. Pokial jazdis len dialnice, alebo kratsie trasy, ci sa potrebujes zorientovat peso v meste, mobil urcite staci. Pokial jazdis aj zaujimave a klukate okresky, potrebujes dobru mapu, alebo origo GPS, idealne oboje. To je moj nazor...
Ono aj take bezne osobne auto je univerzalne riesenie. Aj cement na stavbu odvezie, aj do Barcelony na futbal sa da ist a aj na chalupu v kopcoch vylezie, ak nie je blato, ci sneh. Len cement sa lepsie odvezie v nakladaku, na FCB je pohodlnejsie lietadlo a na chatu 4x4 SUV. Tak je to aj smartphone vs. specializovane zariadenia. >:-)


30.12.2011 11:11

Re: Oplati sa GPS?

Menton Ved ok, ja som len napisal svoj nazor :-) Ja to beriem zase takto:
- mobil = firemny = 0€
- navigacny sw (Navigon + iGo) = 0€ (ak by som sa zivil cestovanim ako dopravca pripadne pouzival GPS viac nez 1x rocne, tak si kupim orig). Inak cena SW je priblizne rovnaka (napr. iGO 30€). To, ze cinania toto SW kradnu a davaju to tam "zadarmo" je druha vec. Orig. moto GPS stoji cez 500€..
- mobil mam zo sebou vzdy, takze nemusim so sebou tahat dalsiu krabicu
- viditelnost navigacie (display) ma rovnaku (mozno horsiu) viditelnost ako mobil. GPS moze mat len vacsi display
- ovladat navigaciu pocas cesty nemam dovod. Ciel je stanoveny pred jazdou
- tankvak otrasy pohlti + sotolinu nejazdim.

Takze ak to zhrniem - vsetko zalezi od vela roznych premennych a kazdy si musi zvazit pre a proti pre jedno z tychto rieseni. ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil mizero (30.12.2011 11:20)


30.12.2011 10:51

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Mizero: tiez som si myslel viac rokov dozadu, ze mobil ako navigacia staci. Ale plne suhlasim s plechovkarom, tie univerzalne hracky uz nic nerobia poriadne. Nevyhody mobilu ako navigacie su nasledovne:
- akakolvek origo navigacia ma podstatne lepsiu viditelnost na display ako najlepsi mobil,
- cena za SW do mobilu je na urovni najlacnejsich navigacii aj s mapami,
- mobil je citlivy na vlhko, nie to este na dazd, ked ho das pod igelit, zhorsis viditelnost,
- ovladanie mobilu v rukaviciach odputava pozornost od riadenia a je nebezpecne, casto aj nemozne (napr. v zimnych rukaviciach),
- ak mas mobil prichyteny drziakom, tak mu otrasy na sotoline urcite nerobia dobre.
Na druhej strane si mobiil v pohode sparujes s komunikacnym systemom v prilbe, takze pocuvas hudbu, navigaciu a ked treba, tak aj telefonujes. To zas nedokaze asi ziadna lacnejsia navigacia, A2DP je len v drahych modeloch.


30.12.2011 10:38

Re: Oplati sa GPS?

kingston Ja som písal o novších smartphonoch, nie 6 rokov starej Nokii ;-) A ja preferujem iGO (WM) alebo Navigon (Android), Sygic mi nejak nesadol...


30.12.2011 10:29

Re: Oplati sa GPS?

mizero no neviem neviem. Moja Nokia 95 so Sygic navigaciou ma naviguje uplne perfektne len tam kde poznam cestu :-) . Ale ked sa zamotam v nejakom meste tak v tom momente vypadne signal GPS. Uz mam podozrenie ze to je funkcia telefonu :-D .

A na kruhovych objazdoch by som Tvojim sposobom podla navigacie asi netrafil nikde lebo hlasom ma naviguje na iny vyjazd ako na ten co je spravne zobrazeny na displeji.

Edit: Dlho som bol presvedceny o tom ze telefon + navigacny SW je to najlepsie riesenie pre mna. Teraz mam uz iny nazor.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil kingston (30.12.2011 10:31)


30.12.2011 10:28

Re: Oplati sa GPS?

Garmin je podľa mňa predražený prístroj s chrapúnskym prístupom k zákazníkom a po skúsenostiach s touto firmou, ju už nemusím.

Som ale zástancom toho, že multifunkčné prístroje neslúžia dobre ani jednému deklarovanému účelu. tlf má dnes asi všetko možné, ale je skonštruovaný tak, aby vydržal 1 max. 2 roky a potom odhodiť, nie opraviť, ale odhodiť. Namiesto toho, aby vyrábali praktické tlf, tak vyrábajú hračky na "mancovanie sa" a aby si si stále kupoval nový.

súhlasím ale s tým, že číňan za 100 sa mi môže rozsypať každého pol roka a o nič nejde. mal som garmin za 500 a vydržal mi asi 1 1/2 roka, stačilo, že mi raz padol (to asi výrobca nepredpokladá), predpokladaná oprava okolo 250 s nejasným termínom, takže putoval tam, kam by putoval číňan po pol roku, takže už beriem GPS ako spotrebnú pomôcku na časté vyhadzovanie

Upravené 1 krát. Naposledy upravil plechovkar (30.12.2011 10:29)


30.12.2011 10:17

Re: Oplati sa GPS?

Nečítal som celú diskusiu (hlavne z dôvodu neaktuálnosti prvých príspevkov), ale stručný príspevok si neodpustím:
- snáď každý novší mobil má GPS modul, takže už len zvoliť svoj navigačný systém (iGO, TomTom, Navigon, Sygic... podľa ľúbosti) a netreba kupovať stand-alone krabicu.
- ak už chcete veľký display a 4" z mobilu Vám nestačí, tak kúpiť nejakého 11" čínaňa za 80€ a je po probléme (mal som ich asi 10 a len jeden som musel reklamovať, ostatné fungujú dodnes). Po skúsenostiach však tvrdím, že je to zbytočnosť - úplne stačí aj ten mobil. Väčšinou stačí počúvať, čo teta rozpráva a na display sa pozriete len sporadicky. Vodotesnosť riešim alebo tankvakom s priehľadnou vrchnou stenou alebo ak som bez tankvaku, tak mám mobil vo vrecku v bunde a v tedy sa riadim len podľa pokynov.


30.12.2011 9:08

Re: Oplati sa GPS?

zoo

moja skúsenosť - 90% českých firiem sa drží hesla: ..to či ti my sľúbime, to ti nikto nesplní...


29.12.2011 23:49

Re: Oplati sa GPS?

DDD452
 Kávičkár 

Ikona

No napajanie nepotrebuje ale spotrebu teda maaaa :-D ;-)


29.12.2011 23:14

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Dzefe: :-D


29.12.2011 23:08

Re: Oplati sa GPS?

dzefe
 Edvenčr 

Ikona

Ja poznam a dost casto pouzivam Gps znacky menton..niekedy sa tvrdohlavo hada s mojim zumom alebo gps jedneho petadl, ale inak je na neho obdivuhodne spolahnutie... [dobre] ...vrelo odporucam na cestovanie, nepotrebuje ani napajanie iba stale len gastruje a gastruje... :-)


29.12.2011 23:06

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Dikes, kuknem. [dobre] Ked mas GPS, tak kompas je len aplikacia. Stiahnes z marketu zadarmo. No ked si nainstalujes takuto televizu na riaditka, tak to budes kral. To si na tom v penzione kuknes aj televizu. Ja som to tak par krat spravil... ;-)


29.12.2011 22:58

Re: Oplati sa GPS?

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Menton: pozri toto www.offroadnavi.cz/ Len sa mi zda ze to v poslednej dobe zakapalo. Slubovali pristroj a stale nic. Zatial to vidim na novy Panasonic Toughpad a trekbuddy. To bude potom bluriing :-)
Dufam ze tam bude aj kompas lebo ... :-((((((


29.12.2011 22:51

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Zooo: noooo, tak to sa mi zacina pacit ten 276... ;-) Presne ako pises, cestovanie s navigaciou pomaha spoznavat krajinu a domov domacich aj mimo hlavnych tahov... >:-)

Barko: ale ved v tom Madarsku je ta kukurica najvyssi strom a najvyssi kopec zeleznicny nasyp... >:-)


29.12.2011 22:34

Re: Oplati sa GPS?

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Menton: vidis a na to je dobry ten garmin 276. Neviem sice ci sa daju vahovat cesty tak ako pises, ale ma tolko nastaveni s ktorymi ked s pohras tak by mal najst trasu presne podla tvojich predstav. Len skoda ze najvacsia karta do toho ma 512 MB (mapu europy na to neulozis) a v Budapesti na navigaciu rovno zabudni.

Chlapik v TT mi ukazoval mapu Rumunska so vsetkymi detailami, gorkiho pristroj tusim nevedel najst cestu do bulharska :-D (alebo tak nejako, nech napise).

Mam iGo 8 v pda, nema problem ma povodit v cechach po ceste tetej triedy len preto ze trasa 1. triedy je o 300 metrov dlhsia.

Krokodil - cestou z PL do Brna som isiel 150 metrov vedla cesty. Pokial tam bolo pole bolo to ok, ale ked som vosiel do dediny to bolo :-D

A nestazujem sa, zvykol som si, dokonca sa mi to zacina pacit :-)


29.12.2011 22:16

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Zooo: asi je rozdiel ukazovat, co dokaze navigacia na predajni a ked ju realne pouzivas, ci ? ;-) Aktualne mapy a viditelnost na display su zaklad, to suhlasim, ale potom rozhoduje hlavne vypoctovy model. Lebo sice v mape ma cesta 3. triedy max. 90km/h, ale realne je taka rozbita, ze na nej ides v stupackach ledva 50. Ale ten Garmin o tom prd vie a tak ta tam posle, lebo to vypocita ako najrychlejsiu trasu. Takze by sa hodila moznost uprednostnit cesty 1. triedy, aj keby to mala byt podla maximalnych rychlosti na mape pomalsia trasa a podobne. A takych situacii, ked zlyhava navigacia je vela... :-~


29.12.2011 22:11

Re: Oplati sa GPS?

zooo
 Edvenčr 

Ikona

Barko: na buduce skus kompas ;-)


29.12.2011 22:08

Re: Oplati sa GPS?

barko
 Turista 

Ikona

Menton, práve v Maďarsku ju treba! Na juhu maďarska rastie 3,5 metrová kukurica a keď je zamračené tak sa nedá orientovať podľa slnka cez deň a v noci podľa hviezd. Inak sa v tej kukurici stratíš I-GRR I-GRR I-GRR >:-) .
zoo, kamarát mal Zumo 660 s najnovšími mapami a ukázala mu pod Mostarom akurát súradnice [zle] . A to sme išli po ceste 1 triedy. Samotný prístroj nie je zlý, ale dať zaň okolo 550 - 600 eur a na balkáne si ani nepípne :-~ .
Ja na svojej "krabičke" vidím aj v tom najväčšom slnku a pritom je to len za 1/3 ceny Zuma. Síce nemá A2DP zvuk, ale povel mi do prilby cez Scala Rider G4 dá. A pršať na ňu môže tiež.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil barko (29.12.2011 22:22)


29.12.2011 22:03

Re: Oplati sa GPS?

zooo
 Edvenčr 

Ikona

S GPS treba vediet zaobchadzat. Mam pocit ze niektori sa mu uplne odovzdaju bez nejakej kontroly. A su nespokojni ze to nerobi to co chcu. A potom tu su ludia co sa v tom vyznaju a dokazu s tym istym pristrojom male zazraky. Gorkij mi vravel aky nepouzitelny je Zumo 660 za madarskou hranicou a v ceskom TT mi ukazali co vsetko dokaze a zrazu ako by to bol uplne iny pristroj. Garmin som nemal moznost vyskusat ale mal som moznost porovnat citatelnost na slnku zumo 660 s krokodilom (becker z100). To sa ani neda porovnat! SW na PC na podporu planovania tras, skoda hovorit. Podla mna je Garmin asi najlepsia volba len to s nim treba vediet. Samozrejme ked nie su aktualne mapy tak tam nepomoze ani ten najlepsi pristroj. Kvalita map je zavisla od regionu, takze to nech kazdy zvazi podla svojich potrieb.

Pre mna idealna navigacia by bola
- velky 7 az 8 palcovy display
- zobrazenie topo mapy alebo aspon rastrovej. nieco ako googlemaps.
- jednoduche navigovanie z bodu A do bodu B
- vodotesne, prachotesne, display citatelny na slnku

Okrem toho garminu zuma 660, pouzivaju niektori este starucke gpsmap 276. Vraj fantasticky pristroj (nemal som moznost vyskusat) len 90% ludi by ho nevedela vyuzit ani na 10%. Je to sice starucky pristroj ale predavaju ho za cca 1000 eur (jun 2011) a ide na odbyt ako teple rozky.

Kazdemu bude vyhovovat ina navigacia len ju treba vediet ovladat ;-)


29.12.2011 21:48

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Bobsik: armada uz ma davno lepsiu a presnejsiu technologiu. A je to fajn, mat ruku na "vypinaci" pre navigaciu zvysku sveta... Tak ako uz bolo spomenute, v miestach vojnovych konfliktov, ci ked nahodou nieco spadne z neba, tak zrazu satelity prestavaju fungovat... ;-) Snina ? Madrid mam blizsie... >:-)

DDD452: nie, to bol jeho brat, ale ako spravna rodina blbnu rovnako... ;-)

Barko: papierova mapa nadovsetko... Nielen na Balkane... ;-) Co ty mozes vediet o navigovani cez Madarsko ? >:-)


29.12.2011 21:32

Re: Oplati sa GPS?

DDD452
 Kávičkár 

Ikona

Menton : a tentoraz to asi vynimocne nebol moj vychyreny garmin, ci?

barko Slovinsko este celkom uslo, dokonca nasiel aj cesty co cestami neboli. :-D ale zas na jeho obranu musim dodat ze ta cesta je aj v mape.

Inak by sa mi hodila skor funkcia ze by hlasil na mail raz za cas koordinaty kde sa nachadza, pripadne by pipal ako ta klucenka, lebo som ho asi fakt stratil, takze je koniec zabave v cudzich garazach a zahradach :'( >:-)


29.12.2011 20:40

Re: Oplati sa GPS?

barko
 Turista 

Ikona

Kvôli tomu že Garmin (Navteq - dodávateľ máp pre Garmin) nemá dobre zmapovaný Balkán som Garmin nekúpil. Ak sa podarí zohnať mapy miestnych dodávateľov a nahrať ich do "krabičky" tak je vyhraté. BiH, MNE, ... môj navigačný bez problémov navigoval. Ak sa použijú ešte najnovšie mapy Navteq aj pre zvyšok Európy tak nie je potrebný Garmin za nekresťanské euráče ktorý naviguje po koniec maďarska a po končiace sa hranice chorvátska s ostatnými krajinami.


29.12.2011 20:19

Re: Oplati sa GPS?

elefantino

súhlasím v tom, že garmin je pi....a, ale v tamtých krajinách ani signál nie je dobrý, aj slnko svieti dajako zvláštne, mne navigačný v čiernej hore nepoznal ani hovno, všetko je o peniazoch, výrobcom máp sa do tých krajín tiež nechce, takže asi preto......... poslalo ma to ale veľa razy aj v iných krajinách do péčka :-)))

bopsik
veľa vojenských aj polovojenských oddielov ho používa, počas vojny v Juhoslávii navigačné blbli úplne, ten systém sa dá "rozštelovať", takže ostatní sú v problémoch, GPS nevysiela žiadny signál, takže ťa nemôže podľa toho sledovať nikto

Upravené 1 krát. Naposledy upravil plechovkar (29.12.2011 20:21)


29.12.2011 20:11

Re: Oplati sa GPS?

Bopsik
 Geriatrik 

Ikona

Len jedno nechápem, prečo to americká armáda uvoľnila pre komerčné účely, a ešte celosvetovo a dokonca zdarma.
Buď sledujú pohyby vozidiel čo sa na to napoja, alebo to spoplatnia keď to bude mať už každý, ináč nechápem...


29.12.2011 20:09

Re: Oplati sa GPS?

Bopsik
 Geriatrik 

Ikona

Kingston: Menton si myslí, že Snina je pri Madride...


29.12.2011 19:42

Re: Oplati sa GPS?

elefantino
 Edvenčr 

Ikona

Garmin zumo 500 to je pecka :-((( Dva krat letel do krikov po ceste cez Balkan a Albansko. Vacsiu pi...inu som nedrzal v ruke. Top debil medzi navigaciami.Taky Americky I-GRR

Upravené 2 krát. Naposledy upravil elefantino (29.12.2011 19:43)


03.10.2011 8:18

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Kingston: doprava je to najrychlejsia cesta cez Malmo, ci ? :-D Aj ked mozno natiahli daku novu cestu, takze dakujem za radu, skusim... [dobre]


03.10.2011 7:57

Re: Oplati sa GPS?

Menton :-D :-D

Ale nie je to od Paríža do Londýna skôr doprava?


02.10.2011 23:38

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Trtken: ak by si uz bol uplne strateny, tak si nepodaj danove priznanie, oni si ta najdu... :-D


02.10.2011 23:32

Re: Oplati sa GPS?

trtken
 Kávičkár 

Ikona

ja GPS nemám a už 3krát som sa stratil :-D Dokonca nenosím so sebou ani hodinky, orientujem sa podľa slnka. :-P [dobre]


02.10.2011 23:29

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

BikerTT: tak to ano... [dobre] Mna zas posledne kamos tahal podla navigacie cez dvor, zahradu a vinohrad jedneho taliana... Zabili sme kopec casu, ale zas najkratsia cesta podla uja Garmina tusim... ;-)


02.10.2011 23:25

Re: Oplati sa GPS?

BikerTT
 Turista 

Ikona

Čo ja považujem za najväčšiu výhodu - s GPS sa dostaneš na miesta, na ktoré by si inak ani nepomyslel :-)

Môj rekord je 60 km !!! offroad, o ktorom si Microsoft myslel, že je to cesta.


02.10.2011 23:22

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Bobsik: do Londyna nemozes zabludit, ved to je po Pariz rovno a potom dolava... ;-)


02.10.2011 23:19

Re: Oplati sa GPS?

Bopsik
 Geriatrik 

Ikona

Šiel som zo Sniny do Londýna a späť, skoro 4000km. Iba 2x som zle odbočil, vlastnou vinou, nie vinou GPS. Keby som šiel podľa mapy, tak stojím na každej križovatke a kukám do nej jak pňak. Samozrejme, že po trase ktorú poznám, to nezapínam. Je to fakt výborná vec, aspoň pre mňa.


02.10.2011 23:08

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Bobsik: svetovy mier nikdy nebol, iba sa za to dlho bojovalo... [dobre] ;-) Kazdopadne, aby mi daka Andrea, ci podobny zensky hlas diktoval, kde mam odbocit, nie je bajkerske... >:-)


02.10.2011 23:04

Re: Oplati sa GPS?

Bopsik
 Geriatrik 

Ikona

Menton: Ešte si zabudol na svetový mier a hladomor tretieho sveta... :-D


02.10.2011 22:42

Re: Oplati sa GPS?

amper
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Menton, my autobusári si sem tam niečo na zastávke povieme, poznáš to ;-) ;-)


02.10.2011 22:37

Re: Oplati sa GPS?

Menton
 Skútrista 

Ikona

Amper: nemohol som tu navi uz niekde vidiet ? ;-) [dobre]

Bopsik: vynalezy v medicine by som osobne cenil vyssie. GPS ako povodne vojenska technologia je jasny priklad choreho prerozdelenia penazi na vyskum a vyvoj... :-~


02.10.2011 22:21

Re: Oplati sa GPS?

Bopsik
 Geriatrik 

Ikona

Určite. Jeden z najlepších vynálezov v poslednej dobe.


02.10.2011 22:12

Re: Oplati sa GPS?

amper
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Okolo komína je to zbytočná vec, ale ak niekto jazdí dlhšie trasy, zíde sa.Ja som volil www.k24.sk/product/95914/Telefony_a_GPS/GPS_navigacie..., je to moto navigácia do ktorej ide nainštalovať aj IGO.
Perno, mapu nosím tiež ;-)


28.07.2011 8:13

Re: Oplati sa GPS?

Perno
 Kávičkár 

Ikona

Treba zobrat aj mapu nie len GPS.
Niekedy neni nad mapu.


21.07.2011 22:09

Re: Oplati sa GPS?

ntx750
 Veteránista 

Ikona

hm . . .mapa ma svoje čaro ja mam skusenosti take gps na moto moc nepatry nie je tak bezpečne pre bezpečnost kolonie a potom vela sme stali skade dalej išli sme trasu šahy siofok a nazad ale aj tak sme vela vahali a nešli sme nazad tov ako tam


05.07.2011 13:18

Re: Oplati sa GPS?

Perno
 Kávičkár 

Ikona

urcite by to nebolo naskodu,ale predsa to GPS ma nie co doseba,kedze je to praktickejsie.


05.07.2011 12:35

Re: Oplati sa GPS?

klaso
 Kávičkár 

Ikona

vela ludi ma telefon s gps,
myslim ze by nebolo od veci zohnat univerzalne vodotesne puzdro na telefon. najlepsie na magnet. neviem ci take nieco existuje ale mohlo by. co myslite? :-)


04.07.2011 20:08

Re: Oplati sa GPS?

kebo
Darca Krvi  Turista 

Ikona

owwidius - presne tak. K idealu este chyba netbook s MapSource alebo Tourenfahrer-planerom. Potom treba uz len veeela dni dovolenky. 8-)


04.07.2011 14:57

Re: Oplati sa GPS?

owwidius
 Turista 

Ikona

ale ved mapa a GPS sa nevylucuju, prave naopak. na mape si pozriem a rozmyslim kam a kade chcem ist. GPSko ma potom tade prevedie bez toho, aby som musel pri neistote zastavit a pozerat do mapy, alebo v pripade obchadzok v meste ta v pohode privedie spat na spravny smer.

alebo vymotanie sa z centra mesta, s GPSkom pohoda. GPS+mapa, idealna kombinacia.


04.07.2011 6:33

Re: Oplati sa GPS?

mapa ma svoje caro


06.06.2011 8:07

Re: Oplati sa GPS?

Perno
 Kávičkár 

Ikona

V casopise svet motocyklov boli ohodnotene jednotlive typy navigacii + ktore oni odporucaju.
Pozrem doma v ktorom cisle to bolo :-)


06.06.2011 7:40

Re: Oplati sa GPS?

lucialucia
 Čoprák 

Pri navigácii Garmin Zumo 660 si treba dať pozor na prvotne nastavenia a pokiaľ máš cestnú motorku vypnúť "nespevnené cesta" nakoľko ťa môže zaviesť do poriadnych krkahájov ako sa to stalo mne.


18.01.2011 8:18

Re: Oplati sa GPS?

Perno
 Kávičkár 

Ikona

niekedy neni nad klasicke mapy :-)


08.01.2011 9:56

Re: Oplati sa GPS?

owwidius
 Turista 

Ikona

ja mam v navigacii asi 2 roky stare mapy, a nemal som problem jazdit po SK, AT, CZ, chorvatsko, slovinsko... zalezi ako moc to potrebujes, ked si na to denne odkazany, tak jasne, presne mapy su zaklad. ale mne to nerobilo problem - maximalne bol v skutocnosti kruhac namiesto klasickej krizovatky na gpsku, ale aj keby si zle odbocil, autorouting prepocita a napise ti dalsiu odbocku...


08.01.2011 0:14

Re: Oplati sa GPS?

7667
 Turista 

Ikona

Uvidim ako to dopadne.Navi je v rukach odbornika, bude tam davat Igo.Podla toho co hovoril upravil kazdu navi a slapali bez poruchy.Necham sa prekvapit :-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil 7667 (08.01.2011 0:14)


05.01.2011 9:07

Re: Oplati sa GPS?

Crusader
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Neviem či je to aj u Mio tak, ale tieto lacnejšie navigatory použivaju ako zaklad Win CE. Na ten sa da poriešiť viacero navigacii - Igo, Garmin, Sygic - z Kauflandackeho navigatora sa mi podarilo urobit Sygic... >:-)


05.01.2011 8:33

Re: Oplati sa GPS?

Perno
 Kávičkár 

Ikona

O Mio 200 som cital a vyzera celkom dobre. S tymi aktualizaciami to neni az take jednoduche jak mi hovoril kamarat,neviem jaky ma typ ale ma stym tiez problemy


02.01.2011 17:10

Re: Oplati sa GPS?

7667
 Turista 

Ikona

Nechcem zakladat nove vlakno tak to dam sem.Mam starsie Mio 200-vychodna europa 32ram a potreboval by som aktualizovat mapy.Uz som rozpraval s niekolkymi ludmi a nikto mi neodporucuje mapy z internetu na Mio kedze nemam 64ram.Vedel by niekto pomoct.Nechcem ho vyhadzovat chcem ho pouzit na moto.


27.12.2010 17:40

Re: Oplati sa GPS?

Perno
 Kávičkár 

Ikona

To GPS sa urcite oplati ak sa vela cestuje tak neni o com,len niekedy aj to GPS trochu blbne.


25.08.2010 12:32

Re: Oplati sa GPS?

african
 Veteránista 

Ikona

zalezi na tom, kolko chces do navi investovat... Vies aj 500 eciek, vies aj menej. Teraz je v akcioske Becker Crocodile - cisty obojzivejlnik ktory vies vyuzit aj v afte + moto /odolnost voda, pad, prach../ Mapy ponukaju najnovsie, 42 krajin europa + milion funkcii. V aute je super, na moto musim este vyskusat, je k nemu v cene aj drziak na moto a to vsetko za 170 eciek... Takze je len na cloveku, kolko chce zainvestovat, a na co to chce 8-) PS: Musim este odtestnut viditelnost na slnku, no ak ho das niekde za stit, tak malo by byt Ok.


26.05.2010 6:05

Re: Oplati sa GPS?

GaST
 Kávičkár 

Ikona

Nie je to zrovna moto-navigacia (otázna odolnost voci otrasom a vlhku), no cenovo/vykonovo moze byt zaujimava aj 5" navigacia BluePanther Azure Slim, www.mht.sk/?page=katalog&kat=product&pr=190


26.05.2010 5:06

Re: Oplati sa GPS?

majomi
 Edvenčr 

Ikona

a toto niekto používa ????
www.mynokia.cz/mapy-a-navigace/sygic-mcguider-8.06-mobi...


www.mp3.sk/sygic-mobile-maps-2010-44-krajin-europy-navi...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil majomi (26.05.2010 5:07)


25.05.2010 19:57

Re: Oplati sa GPS?

Household
 Kávičkár 

Ikona

U nich nakupujem aj Ja :-D
Aký je ten svet malý ;-)

Tiež preferujem:
Igo 8 a skin Dimka = proste bomba, kto videl vie o čom píšem 8-)

Aj keď ešte používam Oregon treba naozaj priznať,že Garmin trocha spí ;-)


25.05.2010 16:54

Re: Oplati sa GPS?

stiletto
 Edvenčr 

Kúpil som ho v ornth.sk/mobilemapper-6-mapa-cr-a-sr.html za 690 € s DPH. MM6 odporúčam hlavne na jazdu v teréne podľa rastrových máp, ktoré sa dajú pre OziExpolorer stiahnuť z webu. Držiak sa dá kúpiť www.touratech.com/shops/021/product_info.php... za 77 €

Najbližší konkurent je Garmin GPSmap 620, ktorý je tiež za 690 € ale neumožňuje rastrové mapy. Napr. Ukrajina, Arménsko, Moldavsko nemajú zodpovedajúcu vektorovú turistickú mapu pre tieto krajiny.

Cena je trošku vyššia ale je vyvážená univerzálnosťou za každých okolností. V najhoršom sa dá papierová mapa nakalibrovať a nahrať, čo Garmin ani iní navigačný neumožňuje resp. som nenašiel.

A na cestu nemám TomTom ale iGo (som ho zapol po roku a zistil som 8-) )


24.05.2010 20:54

Re: Oplati sa GPS?

Household
 Kávičkár 

Ikona

Dobrý výber [dobre]

Čo si za to dal a kde si to kúpil ak to nie je tajomstvo ;-)
Predpokladám, že si ho zháňal čo najlacnejšie :-)))


18.05.2010 17:26

Re: Oplati sa GPS?

stiletto
 Edvenčr 

Ja po dlhom rozhodovaní som zakúpil Magellan MobileMapper 6 pro.magellangps.com/en/products/product.asp...

Beží na Windows CE 5 takže si tam každý môže nahrať navigačný SW aký potrebuje. Ja používam na navigáciu v teréne OziExplorer a TourNavigator s rastrovými mapami Čiech a Slovenska resp. akýmikoľvek. Pre navigáciu po cestách používam TomTom pre Windows CE. Džiak sa dá kúpiť od Touratechu. Výhodou je, že aký softwarfe si tam dáš, taký používaš, Kamoš ho používa na motorku, turistiku a aj na paragliding.

Recenzia je na navigovat.mobilmania.cz/Testynavigaci/AR.asp...


05.05.2010 13:46

Re: Oplati sa GPS?

dstrom
 Turista 

Ikona

templar: ja som vcera objednal veci od HAMA, uvidime ako to bude fungovat, podla popisu by to mohlo byt fajn:
Nabíjačka do auta Roll-up Premium s micro USB kone (93533)
Skrutkovací držiak na bicykel (88420)
Bike Hard Case universal, čierne (86961)

ten hard case by sa mal dat namontovat priamo na drziak a je vodo aj prachotesny, tak som zvedavy...


04.05.2010 22:43

Re: Oplati sa GPS?

owwidius
 Turista 

Ikona

valdo, a co nanho hovoris? co som cital na nete, tak snad jedine co mu vycitaju je zla citatelnost na slnku, ale pise to naozaj ze vela ludi :-~ jake to je podla teba?

pripadne napis dake skusenosti sem: motoride.sk/?P=phorum&tema=lentak&p=last...


04.05.2010 12:23

Re: Oplati sa GPS?

slavik
 Kávičkár 

Ikona

a co tak navigacia pomocou free mapy od nokie nav pomocou telefonu??niekto to skusal?stoji to za nieco?


04.05.2010 11:45

Re: Oplati sa GPS?

ValdoVanes
 Turista 

Ikona

Ja mám Becker Crocodile, za lacný peniaz, západná Európa 100%, Slovensko tak na 70% ale ešte sme sa sním nestratili


09.02.2010 14:06

Re: Oplati sa GPS?

Legolas
 Edvenčr 

Gps nie je zlá vec ale skuste to hodiť za hlavu a poprípade zahoďte aj hodinky na turistickom blúdení a potom to má svoje čaro ;-) [dobre]


01.12.2009 20:49

Re: Oplati sa GPS?

templar
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

A co tak nejaky dobry drziak na moto / gps /? :'(


20.07.2009 0:01

Re: Oplati sa GPS?

LYTKO
 Turista 

ja mam mio c510 a som maximalne spokojny.. pouzivam ho takmer denne a no problem...


25.05.2009 16:23

Re: Oplati sa GPS?

Ja používam PDA + IGO. Šlape to super takže si myslím, že ak si kúpiš čokoľvek určite ti to pomôže.


06.05.2009 20:12

Re: Oplati sa GPS?

Household
 Kávičkár 

Ikona

kuknem na bicykel a pumpa je na kostre Ta ne ;-)
prúser budze, keď budem mať pumpu v ruksáku a bicykel mať nebude niktooo.
Kam kuknem ? no predsaaa na GPS :-D


30.04.2009 13:53

Re: Oplati sa GPS?

diwi
 Edvenčr 

Ikona

tak priklad: ic do stredu istanbulu a najdi tam pumpu do 30min...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil diwi (30.04.2009 13:54)


29.04.2009 23:18

Re: Oplati sa GPS?

inkaso
 Edvenčr 

Ikona

neoplacííí


02.08.2008 16:03

Re: Oplati sa GPS?

carbon
 Turista 

Ja mam TOM TOM RIDER V2.A som s nim nadmieru spokojny.


02.08.2008 15:09

Re: Oplati sa GPS?

Tomino
 Turista 

Od kúpy som ho ešte neaktualizoval. Bývajú tam veľké rozdiely z minulých verzií, poprípade ako to môžem aktualizovať? Dik ;-)
Nanešťastie som vyskúšal aj odolnosť Mia voči nárazom :-( , vydržal ale odniesli si to skrabance ale aspon ze nie na displeji.


01.08.2008 17:59

Re: Oplati sa GPS?

Albion
 Turista 

Ikona

Mapu kludne nechaj doma, ak máš mio aktualizované na poslednú verziu.
;-)
...kvak...


31.07.2008 21:37

Re: Oplati sa GPS?

Tomino
 Turista 

Nakoniec som kúpil dávnejšie Mio C 720, zatial som spokojný. Za pol hodku ho idem vyskusat aj do Chorvátska tak uvidime ako sa osvedci, samozrejme nechyba ani mapa. ;-)


31.07.2008 16:42

Re: Oplati sa GPS?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Už som raz ľutoval, že nemám GPS. Keď bola v kempe tvrdá zem a ja som nemal čím nabiť kolíky od stanu.


31.07.2008 15:36

Re: Oplati sa GPS?

Household
 Kávičkár 

Ikona

Pozor pri navigovaní sa, môže to dopadnúť aj takto :-D

15 náklaďákov :-O


29.07.2008 15:44

Re: Oplati sa GPS?

mmeli
 Turista 

Ikona

Doporucuju svezt se autem s nekym kdo ma navigaci (jako ridic) - NEZNAMOU TRASOU!!! a pak si to porovnat zda to vyhovuje. Je to jen stroj a clovek musi mit tyhle blbustky trochu rad. ja byl zasadni odpurce ale... no myslim ze nejlepsi bude kdyz mrknes sem: www.mmeli.cz/zumo.html
;-)


12.03.2008 18:02

Re: Oplati sa GPS?

kato
 Turista 

Ikona

ja som dal na v-stroma gar..200 od t-com za tu lovu parada a drziak som vymajstroval :-D navigacny na moto je parada po takych cestickach ma naviguje ze bez nehob som tade nesiel ani za 1000 rok.. odporucam vyskusat

a tu je ten moj vytvor
picasaweb.google.cz/katodl/MotoNav


10.02.2008 10:52

Re: Oplati sa GPS?

Kiler
 Čoprák 

Ikona

Albion nie vzdy aktualizovanim to odstranit ide hehe


09.02.2008 17:57

Re: Oplati sa GPS?

Albion
 Turista 

Ikona

Kiler - a preto treba aspoň 1x ročne aktualizovať mapy.
...kvak...


09.02.2008 10:04

Re: Oplati sa GPS?

Kiler
 Čoprák 

Ikona

pametam na casy ked mi GPS nic nevravelo a ked mi to zacalo daco vraviet tak som vsadil za neustaleho hundrania inych ze naco mi toje na Asus P535. lebo som chcel nieco univerzalne PDA, GPS, MObil vsio v jednom nech nenosim niekolko veciciek naraz ked mozem len jednu, za premna dobru volbu. Jasne ze od vtedy sa casy zmenili, technika povispievala a GPS namontovanych na motorkach preto stale pribuda. Inac par krat som pobludil aj s GPS, koli cestam ktore boli v mape zaznacene akoze su vybudovane a neboli, proste zmenili sa z cesti na solotinu, alebo sa uplne po case skoncili heheh


06.02.2008 7:10

Re: Oplati sa GPS?

dedo2
 Turista 

Ikona

Ano-oplatí sa-doporučujem...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil dedo2 (06.02.2008 7:13)


05.02.2008 8:55

Re: Oplati sa GPS?

rasto1303
 Turista 

Ikona

Asi s kupou navigacie pockam, Awia a Hergott maju pravdu, mapy existuju a turistika tym straca tak trochu svoje caro a radsej si peniaze zoberiem ako vreckove vsak sa tento rok chystam len do Talianska.... 8-)


05.02.2008 8:36

Re: Oplati sa GPS?

Household
 Kávičkár 

Ikona

Do GPS od T-comu máte nárok na Sk roads a odporúčam to stiahnuť a taktiež vyžiadať si Kľuč a zálohovať.

Info ako na to


01.02.2008 23:30

Re: Oplati sa GPS?

robiker
 Kávičkár 

Ikona

Tak dnes mi došlo to Garminko 250 od Tcomu. Ako píšete, má to City Navigátor Europe NT 2008 ALL, INT Autoroute Basemap NR 2.00. Celkom sa mi zatiaľ pozdáva, mapa, funkcie a tak. Ale kedže zatiaľ nemám žiadne skúsenosi s GPS tak je to subjektívne...Vyskúšam na cestách a uvidím.


14.01.2008 22:15

Re: Oplati sa GPS?

V tých Nüvi od T-Comu je asi iba nová mapa CityNavigátor EU 2008, ktorá ešte poriadne ani nevyšla na DVD. CNE 2008 je podrobne je zameraná celú EU, avšak iba po hranice CZ, SK, HU, PL. Tieto krajinz ma pokryté iba okrajovo, no na SD kartu sa dá dohrať podrobná mapa Slovakia Roads v5. ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil BacilBA (14.01.2008 22:17)


14.01.2008 15:38

Re: Oplati sa GPS?

rapid
 Turista 

Ikona

len pre info: teleatlas robi europu a Navteq robi ostatok sveta. inak Navteq vlastni Nokia, preto su tie mapy aj v novej N500. a Nauteq robi mapy aj pre Garmin.


14.01.2008 14:39

Re: Oplati sa GPS?

robiker
 Kávičkár 

Ikona

copy:vďaka za info.
Škoda že som sa neinformoval skôr,keď tu už tak "veľa visím".No hádam sa na niečo zíde,keď ho už mám k netu v akcii.Aspoň sa v BA nestratím a nebudem blúdiť ako to mám vo zvyku,keď sa mi tade pritrafí cesta. ;-)


14.01.2008 10:12

Re: Oplati sa GPS?

copy
 Skútrista 

Ikona

Berobi: mal som pred tyzdnom doma Garmin Nuvi 250. Kamarat mi ho doniesol, ze ho dostal ako vianocny darcek, nech mu povysvetlujem ako sa to ovlada. Garmin kupeny na Slovensku tesne pred Vianocami.

Mal som prave cestu do Ziliny, tak som GPS zobral so sebou do auta.
GPS ako pristroj je OK, ale mapy ma nemilo prekvapili. Neviem ako su na tom ostatne garminy, mapa SK v tomto konkretnom bola dost slaba.
Velmi malo krizovatiek a najazdov na dialnicu je rozkreslenych dopodrobna ako v IGO. Nie su tam zakreslene dost podstatne tahy - napriklad tunel Sitina. Tak uz chapem, preco sa vyskytuju kamionisti iduci do Brna na krizovatke na Patronke.
Nie je tam ani "dialnicny" obchvat Puchova (hlavny tah Trencin - Ostrava), ktory je dokonceny minimalne dva roky. Tak preto tiraci idu v Puchove cez uzky kruhovy obchvat v centre, a nie obchvatom. Rovnake mapy su vraj aj v TomTom-e.
BA bola inac rozkreslena celkom dobre, Trnava uz slabsie. Trencin este menej, a v Puchove uz to bola bieda. Asi 50% oproti mape co ma IGO.

Teleatlas ma www stranku s mapovym pokrytim, kde sa da nahlasit chyba v mapach. Hladal som podobne nieco pre Garmin - a nasiel som na ich oficialnej stranke mapu Slovenska (SlovakiaRoads). A je teda podstatne redsia nez je ta od Teleatlasu.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil copy (14.01.2008 10:17)


14.01.2008 8:47

Re: Oplati sa GPS?

DaliXT
 Turista 

Ikona

berobi: jazdi s tym tak kopa ludi. Ale skor ci neskor si kvoli tomu rozbijes hubu.


13.01.2008 0:06

Re: Oplati sa GPS?

robiker
 Kávičkár 

Ikona

Aký je teda ten Garmin nüvi 200 od Tcom-u v akcii? Čakám ho každý deň cez ups. ;-)
Má s ním niekto skúsenosti? Viem ho používať na moto pod fóliou tankvaku, jazdil s tým už tak niekto? :-)))

Upravené 1 krát. Naposledy upravil berobi (13.01.2008 0:06)


12.01.2008 21:55

Re: Oplati sa GPS?

Tomino, to je relatívne. Keď si vezmeš koľko stojí od Garmina maličký farebný Legend alebo Vista iba s TopoMapou SR a koľko stojí Zümo vrátane máp, tak to nie je taký rozdiel. ;-)


| 1 2 3 4 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.