Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 2067 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26228
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15845)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10383)
Hodnotenie: (11 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (22)  [Verzia pre tlač] Tlač

Husqvarna SM 610 IE vs. BMW G 650 Xmoto 1/2

 Zdieľať

Pridané: 14.11.2007 Autor: Peter Fischer
Čitatelia: 33530 [Testy a predstavenia - Test]

Už sme si s Awiom mysleli, že do konca roka skapal pes a už nebude žiadna sranda. Testy Husqvarny a BMW viseli vo vzduchu, nevedeli sme však termíny, ale nakoniec to vyšlo takmer dokonale...

Máme v rovnakom termíne dva konkurenčné motardy a počasie je viac než podarené! Lepšie povedané, počasie je fotogenické, ale pohľad na teplomer káže zdravému rozumu sedieť doma pri peci. Nie, my musíme testovať a fotiť! Aj v testovaní motoriek platia zákony schválnosti - pri presunoch bola kosssááá ako v dokumente o Sibíri, ale pri prestávkach a fotení statiky nám slnko pieklo na hlavy...

Zoznámenie a jazda v meste

"A nejaké špecialitky, na ktoré si mám dať pozor?" To bola moja otázka u dovozcu, aby som vedel, do čoho idem. Odpoveď bola negatívna, a tak spokojne vyrážam domov. Teda až po tom, čo sa motor na buchotavom voľnobehu zahrial. Keby bol za výfukom domov dôchodcov, určite by na mňa z okna hromžili barlami... A to má v sebe ešte riadený katalyzátor (emisné normy nepustia), a je čisto originálny. Žiaľ, normy odkrojili motoru niekoľko vzácnych koníkov výkonu.

Kilečko som mal dole Pražskou naložené okamžite, zastavila ma až červená pri Šancovej. Zadné sa odlepilo od zeme... Zvuk Husky je v mestskom prostredí výborným prvkom aktívnej bezpečnosti, pretože ho počujú takmer všetci plechovkári. Prepletanie medzi stojacimi plechovicami je výzvou, lebo štartovať na križovatke s autom pred sebou je o ničom. Treba ich rýchlo stratiť v zrkadlách. A práve tie štarty sú zaujímavé, prevody sú krátke, takže za pár sekúnd je tam nahádzaná štvorka a ďalšie kilečko na tacháči. A zase červená, takže znova si zopakujeme odliepanie zadného... Viem, nemal by som hrať drsňáka žerúceho malé deti, ale to všetko ona, tá raketa podo mnou!

V mestskej premávke človek občas narazí na športové dedičstvo - nemožnosť zaradiť neutrál na voľnobehu pri státí na mieste. Všeobecne by to tak malo byť, že neutrál tam je hodený už pred zastavením. Na Huske to tak jednoducho musí byť. Neutrál sa inak hľadá ľahko, podobne tam skáču aj ostatné kvalty. Mnohé iné prevodovky by sa od tejto mohli učiť. V spojitosti s vydareným motorom to dáva stroju kvalitnú dynamiku, ďaleko vyššiu a zábavnejšiu než majú skútre.

Ešte som nespomínal novinku pri štartovaní - ako už býva zvykom, karburátory sa v rámci dodržiavania spomínaných emisných noriem pochovávajú a nahrádzajú striekačkami. Takže aj tu sa po otočení kľúčikom (stiesnenejšie priestory okolo spínačky a menší kľúč som v živote nevidel) ozve klasické bzučanie. Tým sa automaticky zapne predné svetlo a samozrejme aj podsvietenie celkom podareného displeja. Analóg tu už tradične žiadny nie je, ale všetko vrátane otáčkomera je v displeji. Otáčky sa zobrazujú vo forme stúpajúcich políčok (najprv smerom hore, potom sa zalomia a idú smerom doprava, zaujímavé riešenie), ale aj číslami pri zvolení daného módu. Všetko ostatné je podobné ako na iných motorkách (plus pripomínač servisných intervalov - 5000 km).

Čo ma privádzalo do zúfalstva, bol bočák. Keď ho vysunieš, nevyskočí do svojej normálnej polohy, ale iba akejsi prípravnej polohy, z ktorej ho treba ešte nohou vyrovnať tesne pred opretím motorky. Ak motorku vyrovnáš, bočák sám prejde do tej nelogickej prípravnej polohy a ak na to pri posúvaní motorky zabudneš, budeš ju o chvíľu dvíhať zo zeme. Navyše má čudný sklon, motorka je málo naklonená a furt to vyzeralo, že asi prejde do horizontálnej polohy. Našťastie sa tak nestalo.

K jednovacom patria vibrácie asi ako blchy k túlavému psovi. Áno, sú aj tu a s Awiom sme sa hádali ako malé deti, že či ich viac cítiť na Švédke z Talianska alebo Nemcovi. Z môjho pohľadu vibruje výbušný a ostrý motor Husqvarny menej. Od bavoráka som vzhľadom na udusený zvuk a civilnejší štýl očakával menej vibrácií, ale môj zadok a ruky vravia, že ich má minimálne rovnako ako Huska. Po zvezení na Xchallenge, ktorá má rovnaký motor ako Xmoto, by som dokonca povedal, že vibruje viac.

V kombinovanom štýle jazdy (mesto/medzimesto/zákruty) nám vyšla priemerná spotreba ľahko pod štyri litre.

Šport

Huska spraví športovca aj z leňochoda. Jej zvuk a nástup motora, rýchle kvaltovanie a posed, to všetko pôsobí na jazdcove emócie a doslova ho chce vyprovokovať. Buď to daj na zadné alebo predné, driftuj, vytáčaj motor, jednoducho rob niečo, neseď len tak na tej riti! Aj keď stráca na BMW nejaké tie koníky a newtonmetre (ale veď má o takmer 80 kubíkov menej), vyššie spomínané okolnosti to rýchlo prekryjú.

Pri tejto príležitosti odporúčam dať zo stupačiek dole gumové vložky, pretože pri troche vlhkosti sú šmykľavé asi ako banánová šupka. Radšej ich hoď na dno skrine, stupačky nechaj čisto kovové a zubaté - predídeš tak zošmyknutiu nohy.

Hlavnú rolu pri športovaní hrajú značkové komponenty - predná obrátená vidla Marzocchi, zadná jednotka Sachs (všetko samozrejme plne nastaviteľné), pričom oskara za najlepší výkon by som udelil predimenzovanej prednej 320-mm brzde Brembo. Zadná je taká klasická motardová, dáva fleky na počkanie. Ešte raz oceňujem vynikajúce sprevodovanie, kvalty sú naskladané presne tak, ako si to technická motardová jazda vyžaduje. Práca so 150-kilovou motorkou nie je nijako zložitá (prerobením na ostrú verziu sa dajú zhodiť ešte pekné kilogramy), limitujúcim faktorom bola v našom prípade iba nízka teplota asfaltu.

Turistika

Tento odsek tu nechávam len zo slušnosti. Na vlastné oči som videl človeka, ktorý na nej spravil 500 km za deň. Ešte žije a nemá zdravotné ani psychické problémy.

SM 610 má na rozdiel od bavoráka v sérii aj stupačky spolujazdca. To je síce fajn, ale po jazde sa bude dotyčný exemplár tváriť nie práve najšťastnejšie, pretože sparťanské sedlo má rýchlospojku presne v jeho rozkroku, navyše o nejakých madlách môže tento človek len snívať.

Konkurencia

Sú tu piati hlavní konkurenti - nová KTM 690 SMC 2008 (ktorej cena ešte nie je známa, ale pravdepodobne bude na úrovni starej, teda okolo 276 000 Sk) s najsilnejším motorom z tejto triedy. Potom sú tu XT 660 X s oveľa všeobecnejším využitím, ale slabším podvozkom (229 900 Sk), Aprilia Pegaso 650 Factory (polooficiálna cena 279 900 Sk), koncepčne, výkonovo aj technicky zaostávajúca Honda FMX 650 (189 900 Sk) a najdrahší kúsok motardovej triedy, BMW G 650 Xmoto (nad 290 000 Sk), o ktorom sa dočítaš na ďalšej strane.

Ak teda nebudeme brať do úvahy zaostávajúcu Hondu, Husqvarna je so svojím ostrým imidžom a športovými koreňmni najlacnejšia z triedy (225 000 Sk), pričom výkonovo ostáva po KTM a BMW na treťom mieste v strede poľa.

Záver

Kúpiť si motarda, to asi nie je rýchle rozhodnutie. Za tie prachy je veľa praktickejších a viac využiteľných strojov... Kúpiť si motarda, to je skôr v presvedčení - musíš vedieť, čo chceš. Ak ti skúter nevonia a tuctové naháče ti lezú na nervy, ber za rozumnú sumu neokukanú, tvrdú a poctivú Husqvarnu. Ale nejazdi s ňou okolo môjho domu, lebo budem hromžiť z okna ako tí dôchodcovia. To preto, aby si mi dal povoziť...

Plusy a mínusy

motor, podvozok, brzdy, ostrosť bočák, neutrál

Názor druhého redaktora:

Tomáš Hajduch (Tomáš Hajduch - Awia):

Husqvarna SM 610 IE
Awia

Na Husku presadám rovno z Xmoto. Najprv ma zaskočil kľúčik v spínačke. Na zväzku sú dva kľúče. Tým väčším odomkneš nádrž a ten menší pasuje do spínačky. Je tam však extrémne málo miesta a je problém ním aj otočiť. Dosť nezvyklé riešenie. Prístrojovka je podobne minimalistická, ale prekvapil a potešil ma otáčkomer, ktorý väčšinou konkurencia nemá. Niežeby to bola v tejto triede nutnosť.

Prvé rozdiely badám už po pár metroch. Huska má oveľa ostrejší prejav motora. Mám pocit, že sedím na ostrom endure. Otáčky rýchlo lietajú hore a k tomu sa pridáva aj krátke sprevodovanie. Oproti Xmoto má človek hneď pocit ostrého športového náradia, ale na druhej strane musí rátať s častejším radením. K tomu sa pridáva naviac zvuk z výfuku, ani sa mi nechce veriť, že ide o sériový tlmič.

Samozrejme, Huske najviac pasujú zákruty, na to bola stvorená. Tu sme sa naozaj rýchlo skamarátili, motor však núti jazdca trochu viac točiť. Keď som natrafil na vedľajšiu šotolinu, neváhal som ani chvíľu a už pálim hore miernym kopcom. Pocit ostrého endura sa tu prejavil ešte viac a zadné koleso hrabe o život medzi tým, ako tam kopem vyššie kvalty. Mierna ľavá, brzdy, zadné do šmyku a plný kotol, proste krása. Ostrejší prejav na mňa spravil dojem viac na takomto povrchu ako na asfalte.

Záver

Celkovo Huska na mňa pôsobí akýmsi raceovým dojmom. Motard odvodený od endura, klasický kolískový rám, vypletané kolesá, endurácky predný blatník (zobák), prejav motora a zvuk výfuku, všetko toto len podčiarkuje. Papierovo neponúka najviac koníkov (treba ale povedať, že konkurencia má o 68 - 83 kubíkov viac), ale zo všetkých ho dosahuje v najvyšších otáčkach. Najvyššou prednosťou bude asi cena. Ak nerátame FMX, tak jej je cenou najbližšie iba všestrannejšia, a pohodlnejšia Yamaha XT 660 X, ktorá však nie je tak športovo zameraná.

Plusy a mínusy

motor ostrý ako britva, brzdy, dizajn stiesnený priestor okolo spínačky, bočný stojan, nepohodlné sedlo (ostré bočné línie)

Text: Peter Fischer, Tomáš Hajduch - Awia, foto: Tomáš Hajduch - Awia, Peter Fischer, Ferso

Motocykel na test poskytla spoločnosť Motosport, s. r. o..

Technické parametre:

Foto:
 Husqvarna SM 610 IE 2008 BMW G 650 Xmoto 2007 Aprilia Pegaso 650 Strada 2007 KTM 690 SMC 2008 Yamaha XT 660 X 2007 Honda FMX 650 2007
Všeobecné informácie:
Výrobca:HusqvarnaBMWApriliaKTMYamahaHonda
Model:SM 610 IEG 650 XmotoPegaso 650 Strada690 SMCXT 660 XFMX 650
Rok:200820072007200820072007
Kategória:SupermotoSupermotoSupermotoSupermotoSupermotoSupermoto
Motor:
Typ motora:jednovalec (4T)jednovalec (4T)jednovalec (4T)jednovalec (4T)jednovalec (4T)jednovalec (4T)
Objem:576 ccm652 ccm660 ccm654 ccm659 ccm644 ccm
Max. výkon:49.0 k (36.0 kW) / 7750 ot.53.0 k (39.0 kW) / 7000 ot.47.6 k (35.0 kW) / 6000 ot.63.0 k (46.3 kW) / 7500 ot.48.0 k (35.3 kW) / 6000 ot.38.2 k (28.1 kW) / 5750 ot.
Max. krútiaci moment:53 Nm / 6500 ot.60 Nm / 5250 ot.59 Nm / 5000 ot.64 Nm / 6000 ot.60 Nm / 5250 ot.52.3 Nm / 4500 ot.
Kompresný pomer:11:111.5:110:111.8:110.0:18,3 : 1
Vŕtanie x Zdvih:98 x 76,4100.0 x 83.0 mm100 x 84 mm102 x 80 mm100.0 x 84.0 mm100.0 x 82.0 mm
Palivový system:vstrekovanievstrekovanievstrekovanie, hrdlo 44 mmvstrekovanievstrekovanie
Rozvod:SOHC (4V)DOHC (4V)DOHC (4V)OHC (4V)SOHC (4V)SOHC (4V)
Chladenie:kvapalinoukvapalinoukvapalinoukvapalinoukvapalinouvzduchom
Pohon / Podvozok:
Prevodovka:manuálna 6-stupňovámanuálna 5-stupňovámanuálna 5-stupňovámanuálna 6-stupňovámanuálna 5-stupňovámanuálna 5-stupňová
Sekundárny pohon:reťazreťazreťazreťazreťazreťaz
Zdvih vpredu:250 mm270 mm170 mm275 mm200 mm
Zdvih vzadu:290 mm215 mm170 mm265 mm200 mm
Brzdy vpredu:jednokotúčovájednokotúčovájednokotúčová, 2 piestikyjednokotúčovájednokotúčovájednokotúčová
Priemer bŕzd vpredu:320 mm320 mm320 mm320 mm320 mm296 mm
Pneu vpredu:120/70-17120/70 H 17100/90-17120/70-17120/70R 17M/C120/70-R17
Brzdy vzadu:jednokotúčovájednokotúčovájednokotúčová, 1 piestikjednokotúčovájednokotúčovájednokotúčová
Priemer bŕzd vzadu:220 mm240 mm240 mm240 mm245 mm220 mm
Pneu vzadu:150/60-17160/60 H 17130/80-17160/60-17160/60R 17M/C150/60-R17
Hmotnosť / Rozmery:
Suchá hmotnosť:142 kg147 kg139 kg177 kg163 kg
Hmotnosť s náplňami:159 kg
Výška sedla:910 mm900 mm900 mm875 mm875 mm
Rázvor:1485 mm1480 mm1490 mm1490 mm
Dĺžka:2080 mm2155 mm2175 mm2151 mm
Šírka:820 mm907 mm860 mm823 mm
Výška:1190 mm1180 mm1170 mm1157 mm
Svetlá výška:245 mm290 mm205 mm216 mm
Objem nádrže:12.5 l9.5 l16 l12 l15 l11 l
Dynamické Parametre / Spotreba:
Max. rýchlosť:170 km/h170 km/h
Spotreba paliva:4 l/100km4.51 l/100km5.6 l/100km
Dojazd po rezervu:cca 234 kmcca 157 kmcca 200 km
Poznámka:
Poznámka:Cena: 225 000,-Sk (9.8.2008)Cena: 290 000 Sk (20.10.2007)Cena: 279 900 Sk (20.10.2007)Cena: 296 000,-Sk (9.8.2008)Cena: 229 900 Sk (20.10.2007)Cena: 189 900 Sk (20.10.2007)

>

Pridané: 14.11.2007 Autor: Peter Fischer Zdieľať

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (11 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (22)  [Verzia pre tlač] Tlač

Galéria ku článku: